Profiel

Wie zit er achter Goudriaan at work?

Ik ben Elisa Goudriaan (1981), kunsthistorica, italianiste en (wetenschappelijk) onderzoeker op het gebied van geschiedenis, kunst en cultuur. De grootste interesses in mijn leven zijn kunst, literatuur, film/documentaire, geschiedenis, natuur, fotografie, reizen en wandelen. Daarnaast houd ik erg van schrijven, kranten lezen en luisteren naar gesprekken op de radio en je kunt wel stellen dat ik verliefd ben op de Nederlandse taal. Ik schrijf heel graag mooie teksten in het Nederlands en houd er bovendien van om teksten van anderen te redigeren. Mijn collega’s op de universiteit zeiden vaak dat ik een arendsoog heb voor het opsporen van kleine foutjes in teksten en waren altijd erg blij met mijn adviezen voor een heldere structuur en een mooie afwerking van hun teksten. Met het oprichten van Goudriaan at work verwezenlijk ik één van mijn grootste wensen, namelijk om van mijn liefde voor de Nederlandse taal mijn werk te maken. Graag schrijf ik voor u een mooie tekst of redigeer ik een bestaande tekst en ook kan ik voor u mijn capaciteiten benutten op het gebied van tolken/vertalen, wetenschappelijk onderzoek, achtergrondonderzoek, fotografie, archiefonderzoek en de transcriptie van brieven en andere documenten. Een combinatie van deze dingen is natuurlijk ook mogelijk.

Elisa Goudriaan
Elisa Goudriaan
top

Mijn specialiteiten

Ik ben erg creatief, heb een rijke verbeeldingskracht, oog voor detail en veel gevoel voor esthetiek. Dit zorgt ervoor dat ik levendige teksten kan schrijven en goed kritisch kan beschouwen welke cultuuruitingen kwalitatief goed en/of vernieuwend zijn. Een jarenlange interesse en verdieping in hedendaagse kunst, film/documentaire en literatuur zorgt ervoor dat ik alles in de juiste kaders kan plaatsen en zo nodig kan relateren aan maatschappelijke, culturele en politieke ontwikkelingen. Omdat ik daarnaast ook een echte onderzoeker ben, ben ik in staat om (in verschillende talen) grote hoeveelheden informatie tot me te nemen, deze kritisch te analyseren en de essenties eruit te halen. Dit kan resulteren in zowel wetenschappelijke als meer publieksgerichte teksten. Graag combineer ik al mijn kennis, ervaring en capaciteiten voor u om te komen tot een mooi eindresultaat.

top

Mijn levenswandel en carrière tot nu toe

Ik woon momenteel in Den Haag. Hier heb ik niet altijd gewoond. Ik groeide op in Leiden, ging naar school op het Haags Montessori Lyceum in Den Haag en ben na mijn middelbare schooltijd naar Groningen verhuisd, om daar te studeren aan de Rijksuniversiteit Groningen, vanaf 2001. Ik studeerde eerst Romaanse Talen en Culturen, met als hoofdtaal Italiaans en ben hierna ook begonnen met de studie Kunstgeschiedenis. Voor mijn eerste studie schreef ik (in 2006) een (Italiaanstalige) doctoraalscriptie over de invloed van de Hel van Dante op voorstellingen van het hiernamaals in Italiaanse fresco’s en mozaïeken uit de Middeleeuwen en Renaissance. Mijn tweede studie sloot ik (in 2008) af met een Research Master-scriptie over de Florentijnse patriciër Michelangelo Buonarroti de Jongere (een achterneef van de beroemde kunstenaar Michelangelo) en zijn patronagestrategieën.


Na mijn studies ben ik, na met veel plezier in Groningen gewoond te hebben, weer teruggegaan naar de Randstad en besloot om vanaf eind 2009 aan de Universiteit Leiden te werken aan een zelfstandig promotietraject over Florentijnse patriciërs en hun culturele netwerken. Gedurende deze jaren was ik als AIO (promovenda) verbonden aan het Leiden University Centre for the Arts in Society (LUCAS) van de Universiteit Leiden. Uiteindelijk heb ik dit project in 2015 afgesloten met een (Engelstalig) proefschrift over het culturele belang van Florentijnse patriciërs in vroegmodern Florence en Rome. Een handelseditie van dit proefschrift zal in 2017 gepubliceerd worden bij Uitgeverij Brill in Leiden.

Naast het werken aan mijn proefschrift heb ik aan de Universiteit Leiden college gegeven aan studenten Kunstgeschiedenis, congressen georganiseerd en bijgewoond, presentaties gegeven bij nationale en internationale congressen en symposia en verschillende verdiepingscursussen gevolgd, gericht op wetenschappelijk schrijven, presenteren en recenseren. Bovendien heb ik tijdens mijn promotietraject elk jaar een aantal maanden in Italië gewoond, om hier onderzoek te doen in verschillende bibliotheken en archieven, met name in Rome en Florence.


Voor mijn proefschrift kreeg ik in 2015 het Ted Meijer stipendium uitgereikt, een prijs van het KNIR (Koninklijk Nederlands Instituut Rome) voor de beste dissertatie op het gebied van de geesteswetenschappen, in relatie tot Italië en in het bijzonder Rome. Dit stipendium stelde mij in staat om eind 2015 drie maanden aan het KNIR in Rome te verblijven en mij te oriënteren op verder onderzoek. Dit heb ik gedaan en momenteel zit ik vol inspiratie voor het schrijven van wetenschappelijke artikelen in de nabije toekomst. Dit doe ik als onafhankelijk onderzoeker, niet verbonden aan een universiteit, omdat ik zeer graag ook mijn andere capaciteiten inzet tijdens het werken aan de opdrachten voor Goudriaan at work. Met de start van dit bedrijf is een wens van mij uitgekomen, om met veel enthousiasme te werken aan alle dingen die mij interesseren en inspireren in mijn leven.

top

Meer informatie

top